A Mol felszippantja az Agip kutakat

2016.08.01. 14:46

Az üzlet megkötését hivatalosan ma jelentették be: a Mol megvásárolta az Agip márkát birtokló olasz olajtársaság, az Eni magyarországi leányvállalatát. Ezzel a Mol már a hazai benzinkutak mintegy negyedét üzemelteti, összesen 537-et.

A Mol nem csak itthon erősíti kiskereskedelmi jelenlétét: az elmúlt két évben úgy 450 beniznkutat vásároltak, ebből mintegy 400-at az Eni-től, így kettőezer fölé növekedett a magyar olajtársaság benzinkútjainak a száma a régióban, bár ezek egy része más márkanevek – Slovnaft, INA, Tifon, Energopetrol, Papoil, Roth, IES – alatt működik. Az itthoni Agip kutakat viszont a nevére veszi a Mol, így a 2017-re lezajló arculatváltás után az Agip márka teljesen eltűnik a magyar benzinkutakról, legfeljebb kenőanyagokon találkozhatunk vele a jövőben.

Ezzel tovább erősödik a piac koncentrálódásának folyamata, amelyet az elmúlt években kutak számának jelentős csökkenése is elősegített. A töltőállomások mintegy kétharmadát üzemelteti a négy nagy, a Mol, a Shell, az OMV és Lukoil.