Csoda-anyagból épülhetnek a BAC sportkocsik

2016.08.02. 12:50

A Briggs Automotive Company, vagy röviden BAC mifelénk a váralagútban történt kínos baleset kapcsán vált ismertté, de a kis brit cég most olyasmivel kísérletezik, ami jelentős előrelépést hozhat a sport- és versenyautó-építésben.

Ezen az autón a sárvédők állítólag már grafénszálas anyagból készültek
Ezen az autón a sárvédők állítólag már grafénszálas anyagból készültek

A grafén nevű szénváltozatból készült szálakat használnak legújabb karbonszálas műanyag-alkatrészeikben, ami elviekben 20%-kal könnyebb és jóval nagyobb szakítószilárdságú elemek előállítását teszi lehetővé. A grafén nem más, mint egyetlen atomsor vastagságú, hatszög-formában összekapcsolódó szénatom-síklap, a grafit alap-alkotóeleme. Az ebből alkotott szálakta használta most először a BAC, bár az alapanyagot természetesen nem maguk állítják elő: a Haydale Composite Solutions-től szerzik be a nagyobb szilárdságú és könnyebb karbonszálakat.

Amit egyelőre nem tudni, hogy ez az atomi szinten struktúrált anyag mennyivel drágább, mint a szokványos karbonszálak, de ha lehetséges a gyártás nagyobb tételben, akkor valószínű, hogy hamar elterjed majd a sport- és versenyautó-gyártók körében, ahol sokkal fontosabbak az anyag kedvező tulajdonságai, mint a magasabb árszint.