BMW motorokat vásárolhat a Jaguar

2016.08.05. 06:58

Egyes pletykák szerint már folynak is a tárgyalások a Jaguar-Land Rover és a BMW között a németek V8-as turbómotorjának szállításáról. A britek ezzel váltanák le jelenleg használt ötliteres V8-asukat, amelynek továbbfejlesztése egyszerűen túl drága lenne.

A Jaguar V8-asa még abból az időből maradt, amikor a Ford motorjait használta a cég, de miután a két brit luxusmárkát megvette a Tata, sokat nem fejlesztettek a nagy nyolchengeresen, és ez lassan meg is látszik. Egyre több kompromisszumot követel, hogy megfeleljenek vele a környezetvédelmi előírásoknak, és teljesítményben is versenyképes maradjon a motor. A brit gyártó nemrég jelentkezett új motorcsaláddal, de az Ingenium elnevezésű sorozat egyelőre csak soros négyhengeres turbós motorokat tartalmaz, és a későbbiekben sem készítenek soros hathengeresnél komplikáltabb kivitelt. V8-asból ugyanis nem fogy annyi, hogy egy új motor kifejlesztésének költségét fedezze az eladásukból befolyó bevétel.

A BMW-nek ugyanakkor van egy viszonylag korszerű 4,4 literes turbós nyolchengerese, amelyet a Jaguar is használhatna. A német gyártó pedig eddig is nyitottnak mutatkozott az efféle motorszállítói együttműködésekre, így nem csodálkoznánk rajta, ha a Jaguar és a Land Rover legerősebb modelljeibe hamarosan a BMW V8-asait kezdenék beépíteni.