Új almárkát alapíthat a Mercedes

2016.08.05. 16:34

Úgy hallani, legalább négy elektromos autó fejlesztése folyik a Daimlernél, állítólag két szedán és két városi terepjáró készül. Ezek egyikét várhatóan már az idén megmutatják, igaz, csak tanulmányautóként, de a szériagyártmányok szinte biztosan megjelennek még az évtized vége előtt.

A Bloomberg híre szerint a Mercedes elektromos autói külön márkanév alatt mutatkozhatnak be. Ahogy a BMW két, hangsúlyozottan környezetbarát modellje az i jelzést kapta, az elektromos Mercedesek is kapnak valamiféle jól megkülönböztethető nevet. A kétkedők szerint ez nem a leghatékonyabb megközelítés, legalábbis az alapján, hogy a Mercedes korábbi próbálkozásai – a Maybach és a Smart – sem hoztak sikert. Itt persze a tálalásnál többet számít, hogy mennyire lesznek vonzó karakterűek, hatékonyak és megfizethetők a Daimler elektromos modelljei. A Tesla sikerének egyik titka a többi villanyautóval szemben épp az, hogy a Model S nem csak környezetbarát, de vonzó formatervű, izgalmas vezetési élményt ígérő modell. Ha a Mercedes képes hasonlóan vonzó csomagot kínálni, az elnevezéstől függetlenül sikeressé válhat, ha viszont nem, akkor valószínűtlen, hogy épp egy hangzatos márkanév mentené meg a helyzetet.

A Daimler már most is kínál elektromos járműveket – a Smart Fortwo-ból és a Mercedes B osztályból készül ilyen – de ezek után eddig nemigen kapkodtak a vásárlók. A jövőbeli elektromos Mercedesek viszont nem efféle átlagautók lesznek, ha hihetünk az eddig kiszivárgott információknak. Új platformot terveznek az új típusok számára, amely a padlójában hordaná az akkumulátorait és a motorjait. Ez a felépítés igen rugalmas, így a kész platformra viszonylag kis ráfordítással tervezhetnek többféle felépítményt.