Laptoppal lopták a Jeepeket

2016.08.06. 13:30

Laptoppal és kalózszoftverekkel dolgozó autótolvajokat fogtak el a rendőrök az Egyesült Államokban. Ahogy arról korábban már az Index is írt, a számítógéppel felszerelt autók biztonsági kockázatot rejthetnek magukban, ezt pedig két amerikai hekker szemléltette is. Pár nappal később ennek nyomán 1,4 millió autót hívott vissza a Fiat Chrysler Automobiles, de úgy tűnik, nem sikerült minden veszélyt elhárítani.

A mostani eset két gyanúsítottja, Jesse Zelaya és Michael Arce elsősorban Jeep Wranglerekre, Cherokee-kra és Dodge pikcupokra vetette ki hálóját. Valahogy sikerült hozzájutniuk egy olyan szoftverhez, amelyet csak márkakereskedések és –szervizek használhatnának. Ennek lényege – többek közt -, hogy újra tudják vele programoztatni az autók kulcsait.

A munka érdemi részét laptoppal a kézben úgy tudták elvégezni, hogy hozzá sem kellett érniük a kiszemelt autóhoz, így kevésbé voltak feltűnőek. Az akcióhoz mondjuk elvileg rendelkezniük kellett az alvázszámmal is - ezt a szélvédő sarkánál leolvashatták. Az ellopott autókat az éj leple alatt átjuttatták a mexikói határon, mire pedig a tulajdonos felébredt, csak hűlt helyét találta a járműnek.

A Fiat Chryser csoport egyelőre csak annyit közölt, hogy együttműködnek a houstoni rendőrökkel az ügyben, de a nyomozás érdekeire hivatkozva további információkat nem hoztak nyilvánosságra. Egyes források szerint az sem kizárható, hogy a most letartóztatott két elkövető mellett mások is hozzáférhetnek a szoftverhez – persze illegálisan.