Már egy évtizede csalhatott a Mitsubishi

2016.08.06. 15:03

Idén tavasszal derült ki, hogy a Mitsubishi Japánban eladott miniautóinak fogyasztása nem fedi a valóságot. Az ügyet csak súlyosbítják azok a vizsgálati eredmények, amelyek szerint 2005 februárjában egy akkor frissen felvett dolgozó már felhívta a vezetőség figyelmét erre a szabálytalanságra.

A jelentésekben csak F.-ként emlegetett alkalmazott egy céges megbeszélésen húsz különböző rangú vezetőnek jelezte: a Mitsubishi fogyasztásmérési metódusa eltér a hatósági módszerektől. Igaz, a mostani nyomozás során kikérdezett vezetők azt állítják, nem emlékeznek erre a figyelmeztetésre, de mentegetőzésüket a vizsgálóbizottság tagjai aligha hiszik el.

Évekkel később, 2011-ben is történt egy hasonló eset. Akkor egy kérdőív kitöltése során több dolgozó is jelezte, hogy a fogyasztási adatok eltérhetnek a valóstól, a fejlesztési részleg által elkészített kimutatásban azonban már nem szerepelt semmiféle probléma.

A The Asahi Simbun című lapnak nyilatkozva Osamu Masuko, a Mitsubishi első embere elmondta: a belső vizsgálatokból az tűnik ki, hogy a vállalatnál 1991 óta tudatosan hamisíthatták meg a fogyasztási eredményeket. Mostantól azonban alapjaiban kell megváltoztatniuk gondolkodásmódjukat.