McLaren-gyilkos Aston Martin jöhet

2016.08.06. 06:44

Az Aston Martin eddig kizárólag orrmotoros utcai autókat készített, de a Red Bull számára fejlesztett szuperautó révén egy új, középmotoros platformhoz is hozzájutnak, amely egy új utcai modell alapja lehet.

A cég vezetője, Andrew Palmer beszélt az új elképzelésről, amely a Second Century Plan nevű terv része lehet. Erről már korábban elárulták, hogy legalább négy új modell fejlesztése szerepel benne: két Lagonda márkajelzésű luxusszedáné, egy, a DBX tanulmányhoz hasonló magas építésű kétajtósé, illetve az AM-RB001 szupersportkocsié, amelyet a Red Bull megbízásából fejlesztenek. Ez utóbbi Adrian Newey tervei alapján készül, és műszakilag kevés köze van a korábbi Aston Martinokhoz, ám a műszaki alapjait Palmer szerint használhatják egy nagyobb szériában gyártott, sokkal elérhetőbb árú típushoz is.

Végső soron az AMG-vel kötött megállapodás alapján valószínűleg egy erős, turbós V8-as is az Aston Martin rendelkezésére áll majd – ha az AMG GT négyliteres motorját használnák, abból is kihozható legalább 580-600 lóerő – így az Aston Martin előállíthat egy könnyű, középmotoros sportkocsit a 200-300 000 eurós sávban, amelyből évente akár több ezer is készülhetne.

Egy ideig úgy nézett ki, hogy az Aston Martin feladta a teljesítményversenyt a McLarennel és a Ferrarival, de úgy néz ki, a Mercedes és a Red Bull új lehetőséget nyit a márka számára ezen a téren is.