Már 2,2 milliárdot érhet az ellopott Mercedes

2016.08.10. 10:40

A ritka, nyitott 500 K négy éve keltett először feltűnést, amikor a rendőrség lefoglalta a Techno Classica Essen kiállításon, mint lopott tárgyat. Pereskedtek is érte, most pedig elárverezik. Csillagászati összeget remélnek érte, méghozzá joggal.

Ilyen Mercedesből eleve nem készült sok: az 500 K Special Roadster 1937-ben készült, és Hans Prym, egy gazdag gyártulajdonos vásárolta magának. A II. világháború végén azonban elvitték az amerikai csapatok, és csak 2011-ben került vissza Európába, egy holland gyűjtő fizetett érte bő 3,7 millió dollárt egy árverésen. Valószínűleg nem tudta, hogy gyakorlatilag kidobja ezt a pénzt az ablakon, mivel Németországban a rendőrség lopott tárgyként elkobozta a járművet, és később hiába pereskedett érte Frans van Haren, a bíróság a Prym családnak ítélte a járművet.

Az 500 K most ismét eladó, de a korábbi ár többszörösét remélik érte. A Bonhams szakértői szerint a szeptember 3-i árverésen, Chantilly-ben 5-7 millió euróért kelhet el, ami 1,5-2,2 milliárd forintnak felel meg. Persze az sem lehetetlen, hogy még így is alábecsülik az értékét, hisz az idén februárban egy nagyon hasonló, szintén '37-es gyártású 540 K roadster, amelyet ugyancsak 5 millió euróra becsültek előzetesen, 9 millióért kelt el.