Szárnyal a Lada az új autókkal

2016.08.10. 16:24

Aki Oroszország autóiparába fektetett be, az csúnyán megjárta az elmúlt években: még mindig ijesztő sebességgel csökkennek az eladások. Úgy néz ki, egyetlen kivétel akad, a Lada, amely most, hogy elkezdte a Vesta és a Xray gyártását, még növelni is tudta az eladásait.

Korábban a Lada sem volt kivétel a piaci trend alól: gyorsan csökkent az eladott autóik mennyisége, amíg csak a régebbi, Kalina-, 110-es és Dacia Logan alapú modelleket kínálták. Ám a korszerű Vesta szedán és Xray SUV bemutatása már kezdi éreztetni a hatását. Júliusban 4% volt a növekedés, ami nem tűnik soknak, de tudván, hogy a teljes piac mindeközben 17%-os csökkenést mutatott, a Lada eredménye máris sokkal figyelemre méltóbbnak tűnik. Az év eleje persze nem volt ennyire erős, de úgy tűnik, a korszerűbb típusok az év második felében kihúzhatják a céget a bajból.

Elemzők szerint egyébként nem olyan rossz a helyzet Oroszországban, mint amilyennek látszik: bár az autóeladások csökkennek, ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vásárlók egy jelentős része elhalasztotta nagyobb költéseit, ám várható, hogy ez a vásárlási potenciál hamarosan felszabadul. Az ország elleni szankciók persze csökkentik a fizetőképes vásárlók számát, de messze nem olyan mértékben, ahogy ez az aktuális számok alapján látszik.