Újabb életveszélyes automata váltókat hívnak vissza

2016.08.11. 06:14

Összesen 505 ezer, kilencfokozatú ZF automata váltót hívnak vissza csak az Egyesült Államokban, a vezetékezés egy látszólag jelentéktelen hibája miatt. Szerelési hibát vétettek a kábelezésben, amely miatt azonban mindenféle külső hatás nélkül, váratlanul üres fokozatba kerülhet a váltó. Ilyesmibe pedig már többen belehaltak – a legutóbbi híres eset Anton Yelchin színész szerencsétlen balesete.

A kilencfokozatú ZF váltó viszonylag új konstrukció, így csak 2014-es és 2015-ös gyártású autókra vonatkozik a visszahívás. A Chrysler 200, a Fiat 500X, a Honda Pilot, a Jeep Cherokee és Renegade, a Land Rover Discovery Sport, a Range Rover Evoque, az Acura TLX V6 és a Ram Promaster City típusokba építették ezt a fajta váltót, bár ezek közül egyelőre csak a Fiat-Chrysler gyártmányokra vonatkozik a visszahívás. Nem ez az első hasonló eset az olasz-amerikai gyártónál: még az év elején ugyanilyen problémával hívtak vissza bő egymillió autót, akkor a nyolcfokozatú ZF váltóval felszerelt járműveket.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy más piacokon is végrehajtanak-e hasonló visszahívást. Elvileg szükség lehet rá, hisz több típus akad, amelyet Európában és más piacokon is ugyanezzel a váltóval kínáltak, ám egyedül Észak-Amerikában elég erélyes a jogi szabályozás ahhoz, hogy a gyártókat nyilvános visszahívás elrendelésére késztesse egy ehhez hasonló esetben.