Ha a Porschén múlik, nem lesz a Jaguaré Silverstone

2016.08.14. 12:33

Hiába tett 33 millió fontos (12 milliárd forint) ajánlatot a Silverstone Circiut-ra a Jaguar/Land Rover, a Porsche megvétózta azt. Túl jól megy itt a németeknek ahhoz, hogy csak úgy kitegyék őket.

A történet nyolc évvel korábbról indul, amikor a Porsche vezetéstechnikai központot épített Silverstone-ban. Az évek alatt sikerült szépen felfuttatniuk a központ forgalmát, és tavaly már több mint 18 ezer vendéget fogadtak. Határozatlan idejű bérleti szerződésük van, benne egy ponttal, amely kiköti, hogy egy évben maximum 45 napig használhatja más autógyártó a pályát. Itt indul a zavar, mert amíg a Jaguar/Land Rovernél azt mondják, ők ezzel tisztában voltak, és tárgyalnak erről a kényes részről a németekkel, addig a Porsche annyit mondott az ügyben, hogy őket hivatalosan nem kereste meg az indiai tulajdonú brit autógyártó. A kényes tárgyalások a pályatulajdonos British Racing Drivers Club (BRDC) keresztül folynak, rajtuk keresztül küldte azt a bizonyos vétót a Porsche a JLR-nek.

A Jaguar/Land Rovernek nagyon komoly szándékai vannak Silverstone-ban. Mind a pályán, mind annak környékén nagy beruházásokat terveznek. Az ő 33 millió fontos ajánlatuk mellett viszont van még egy magán ajánlat is. Egy brit üzletember hatmillió fontot adna a pályahasználat jogaiért, hogy aztán 248 éven át(!) csupán további évi egymillió fontért használhassa. Valószínű mindkét ajánlat vonzó a pénzügyi problémákkal küzdő BRDC számára, de amíg a Porschéval nem sikerül megállapodni, mozgásképtelenek.