Rendőrlámpákkal beszélgető Audik jönnek

2016.08.16. 14:56

Sokan hisznek benne, hogy a közlekedés jövője a környezetével kommunikáló autó. Az Audi most egy lépéssel közelebb kerül ehhez az elképzeléshez.

Már egyes idén forgalomba kerülő Q7, A4 és A4 Allroad modellekbe bekerül az új szolgáltatás, amelyet első körben az Egyesült Államok egyes nagyvárosaiban lehet majd használni. Az LTE adatkommunikáció révén az Audik képesek lekérni a közlekedési lámpák időzítési adatait, amelyeket egyelőre a műszerfalra ír ki a jármű. Az egésznek persze sokkal fontosabb szerepe lehetne egy városi önvezető rendszerben, de a gyáriak szerint ez csak az első bizonytalan lépés.

„A jövőben ez a technológia összeköthető lesz a navigációs rendszerrel, illetve a stop-start rendszerrel is. Hosszabb távon pedig ez a rendszer lehet az alapja az ingázó közlekedés felgyorsításának.” - mondta az Audi hálózati rendszerekkel foglalkozó részlegének vezetője, Pom Malhotra. Maga a támogató hálózat az ősz folyamán kezd működésbe lépni, és 2017 folyamán egyre több városban lesz elérhető, bár egyelőre nem tudni, melyek lehetnek ezek.

Az érdekes az, hogy a korábbi kísérletek alapján nem egyértelműen jó, ha a sofőr tudja, mikor vált a közlekedési lámpa. A lámpa mellé telepített visszaszámláló ugyanis évtizedek óta létező találmány, ám nem terjedt el, és nem csak a többletköltsége miatt. Egyes kutatások ugyanis azt mutatták, hogy ennek az információnak az ismerete bizonyos esetekben növeli a baleset valószínűségét.