Rekorddöntő szupervontatót épített a Volvo

2016.08.19. 06:39

A Volvo Trucks újabb módot talált rá, hogy felhívja a figyelmet a márkára: építettek egy prototípus-kamiont, amely még a kamionversenyeken futó gépekhez képest is radikális. A motor és a váltó részben megegyezik az FH sorozatból ismerttel, és a fülke is emlékeztet egy széria Volvóéra, de amúgy az autó minden porcikája egyedi gyártás, vagy átalakítás eredménye.

A megdöbbentő az, hogy a kisebbik, 13 literes D13-as Volvo hathengeresből milyen elképesztő teljesítményt sikerült kihozni a turbónyomás növelésével és a füstölési határ figyelmen kívül hagyásával. A csúcsteljesítmény 2400 lóerő, a maximális nyomaték pedig kerek 6000 Nm, igaz, egy komolyabb gyorsításnál vaskos koromfüggönyt húz maga után a gép. Ennek a szégyentelen erődemonstrációnak különösebb értelme egyelőre nem látszik, bár a Volvo által közzétett videó azt sejteti, hogy valamiféle világrekordot kíséreltek felállítani. Ezeknek az eredményét azonban még nem árulták el: erre augusztus 24-én kerítenek sort.

Nem ez az első alkalom, hogy a Volvo marketing-részlege ügyesen használja ki az internet adta lehetőségeket. Az FM szériát a kamionok közt spárgázó Jean Claude Van Damme tette híressé, tavasszal pedig a 750 tonnás terhet cibáló 750 lóerős FH kamion videója szaladt körbe a világhálón. Alighanem az Iron Knight megépítésének is a figyelemfelkeltés az egyetlen célja, de valószínűleg már rég kiszámolták a Volvónál, hogy az ilyesmi hosszabb távon bőségesen kifizetődik, függetlenül a költségektől.