Egy híján száz készül a 180 milliós Astonból

2016.08.21. 09:31

Limitált szériás újdonságot mutatott be a Pebble Beach-i Concours d'Elegance-on az Aston Martin. A Vanquish Zagato Volante a májusban leleplezett Zagato Coupé sikerét igyekszik meglovagolni. Nem készül belőle túl sok, de legalább elég drága lesz.

A brit sportkocsigyártónak évtizedekre visszanyúló jó kapcsolata van az olasz Zagato dizájnstúdióval. 1960-ban a DB4 GT Zagatóval indult a történet, majd jött többek közt a V8 Vantage Volante vagy éppen a DB AR1. Most ezt a sort folytatják.

A Vanquish Zagato Volante a Coupé arányait megtartotta, tetejét azonban elveszítette. Hátra kerek ledes lámpák kerültek, ugyanazzal a technológiával felvértezve, mint amit a Vulcan szupersportkocsinál is alkalmaztak. Marek Reichman vezető tervező szerint az elsődleges cél az elegáns formavilág kialakítása volt.

Az Aston Martin gaydoni központjában kifejlesztett 5,9 literes, V12-es szívómotor kereken 600 lóerő leadására képes. Nulláról százra 3,7 másodperc alatt gyorsul. Lényegében ugyanez a motor hajtja az alap Vanquish Volantét is - igaz, ott majdnem harminc lóerővel kevesebbel.

A Zagato Volantéból mindössze 99 darab gyártását tervezik. Egy-egy példányért akár 500 ezer fontot, vagyis közel 180 millió forintot is elkérhetnek majd.