Devbot: egy lépéssel közelebb a jövőhöz?

2016.08.24. 07:08

A Roborace szervezői elkészítették az első önvezető versenyautó-prototípust. A Devbot arra szolgál, hogy az ember nélküli autóversenyekre nevező csapatok már a végleges autó elkészülte előtt tesztelhessék a pilóta-programokat.

A Devbot egyik furcsasága, hogy van fülkéje, méghozzá egy elég tágas, sportkocsi-prototípusokat idéző kabin. Ez érthető is, hisz a sofőr-programok félkész változatai még igényelhetnek emberi beavatkozást. Az elektromos jármű egyébként már a versenyre szánt Robocar hardverét tartalmazza, ugyanazokkal a szenzorokkal, hajtásrendszerrel, számítógépes és kommunikációs alrendszerekkel szerelik fel, mint az éles versenyautót.

A tervek szerint a Roborace már a 2016 őszén induló következő Formula E versenysorozattal együtt elindul, ám hogy erre sor kerülhessen, előbb intenzív fejlesztési időszak kezdődik, amelynek az eredménye remélhetőleg tucatnyi jól működő robotpilóta-szoftver lesz. Az érdekes kérdés persze az, hogy lehetséges-e izgalmas verseny a mesterséges sofőrök közt, vagy a gépesített autóversenyzés egyszersmind törvényszerűen unalmas is, de már nem kell sokat várnunk, hogy ez kiderüljön.