Világrekord 2400 lóerős Volvóval

2016.08.25. 11:55

A Volvo Trucks a múlt héten már megszellőztette, hogy épített valami ésszerűtlenül erőset, és rekordot tervez dönteni vele. Most pedig azt is elárulták, hogy mit értek el az Iron Knight fantázianevű szörnyeteggel.

Az átépített nyergesvontatóval állórajtos, 500 és 1000 méteres gyorsulásban sikerült új rekordot felállítani. Az előbbi kategóriában 13,71 másodperces idő-, illetve 131,29 km/h sebességi rekordot állítottak be, míg egy kilométert 21,29 másodperc alatt tett meg a gép, és a sebessége a mérési pontnál 169 km/h volt. A rekordot Boije Ovebrink állította be, aki 1994-ben kamion-európabajnoki címet szerzett, és bő tíz éve már a Volvo hasonló, egyedi kamionjait vezeti, amilyen a korábbi Mean Green.

Magáról a gépről egyelőre annyit árultak el, hogy középre beépített 13 literes soros hathengeres dízelmotorja 2400 lóerő és 6000 Nm kifejtésére képes, a váltója pedig dupla kuplungos szerkezetű. „Több szakterület specialistái dolgoztak együtt, hogy ezt a kivételes teljesítményű kamiont kifejlesszék. A gép a hajtáslánctól eltekintve, amely Volvo Trucks alapokra épül, egyedi alkatrészekből áll.” - mondta Olof Johansson, a Volvo Trucks tervezője.

Bár ez az első alkalom, hogy alaposan megnézhetjük az Iron Knight-ot akció közben, az az érzésünk, nem az utolsó.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.