Újabb vagyont fizet ki a VW Észak-Amerikában

2016.08.26. 13:27

Se szeri, se száma azoknak, akik a dízelbotrány kapcsán érdeksérelmet szenvedtek az Egyesült Államokban, és az ottani szokásoknak és lehetőségeknek megfelelően ezek a csoportok aktívan keresik is a jogorvoslatot. Ezúttal a 652 VW kereskedőkkel sikerült megállapodnia a gyártónak a kártérítés összegében.

Bár hivatalos adatot egyelőre nem közöltek, állítólag 1,2 milliárd dollárt kell kifizetnie a Volkswagennek kártérítésként – ezért cserébe a kereskedések irányából biztosítja a hátát az autógyártó. Ez nem kis összeg, de elengedhetetlen az ügy rendezése érdekében, hogy a kereskedőkkel ne álljon fenn jogi konfliktus, hisz ezen a hálózaton át intézik a 480 ezer kétliteres TDI Volkswagen visszahívását illetve visszavásárlását.

A Volkswagen nemrég megegyezett az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynökségével, az EPA-val, hogy javítja vagy visszavásárolja a csalószoftveres dízelmotorral felszerelt típusait, valamint nagy összegeket fordít környezetbarát technológiák fejlesztésére. A júniusi megállapodás a becslések szerint 14,7 milliárd dollárjába kerül majd, a vállalatnak – ehhez jön még a kereskedők kártalanítását célzó 1,2 milliárdos kiadás.

Eközben Európában is zajlanak a visszahívások, bár mifelénk a VW látszólag sokkal olcsóbban megússza az egész ügyet, annak ellenére, hogy itt közel hússzoros mennyiségű autót érintenek az akciók. A fejlett amerikai jogi kultúra hiányában azonban további költségekre alig kell számítania a cégnek Európában.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.