Jöhet a kétajtós 7-es BMW

2016.08.29. 13:47

Egyelőre csupán kiszivárgott információkról van szó, de úgy tűnik, 7-es modellfrissítése egyben bemutató is lesz: három év múlva elkészülhet az óriás-kupé, amely a Mercedes S osztály kétajtós kivitelének közvetlen vetélytársa lehet.

A BMW hagyományosan nem komplikálja agyon modellválasztéka csúcstermékeit: a 7-es két változatát gyártják, egy rövidebbet és egy hosszabbat, de sem kupét, sem sportos kivitelt nem kínálnak. Ám az Autonews informátorai szerint most döntés született legalább egy kétajtós elkészítéséről annak érdekében, hogy teret nyerjenek ezen a fronton is. A BMW ugyanis kezd lemaradni a Mercedesszel szemben, ami az eladási számokat illeti, és elemzők szerint az aktuális 7-es BMW sem lett elég markáns fellépésű autó. „Nincs meg benne az a kis plusz, az aha effektus, ami Mercedesben megvan.” - mondják az elemzők. Ráadásul hamarosan érkezik a következő Audi A8-as is, és ez tovább nehezítheti a BMW csúcsmodell dolgát.

A problémát a hírek szerint a BMW-nél is felismerték: a 7-es sorozat iránti alacsony érdeklődésért a konzervatív formatervet és a műszaki újdonságok hiányát okolják házon belül. A Mercedes választéka ráadásul sokkal változatosabb: összesen hatféle S osztályú modellt kínálnak, köztük a szuperexkluzív Maybach-Mercedest és a szedánnál is feltűnőbb formatervű kupét, nem is beszélve a sportos AMG változatokról. A BMW-nél állítólag eldöntötték, hogy ezen a téren megpróbálják behozni a nagy riválist, így az aktuális 7-esből többféle kivitelt terveznek, mint bármely elődjéből. Így valószínűleg nem csak kupé, de méregdrága szuperluxus-limó is érkezik, sőt, a sportos M7-es megjelenésére is számítani lehet.

Két okból is lényeges a BMW számára ez a szegmens: egyrészt presztízskérdés, hogy a csúcs-BMW gyakori látvány legyen. Másrészt mert ebben a kategóriában lehetne igazán nagyot szakítani. A Mercedesről tudni lehet, hogy az S osztályon átlagosan 14% nyereséget fogott, míg átlagosan 9,5% körül nyer egy-egy autón. A tervek megvalósításához azonban idő kell, nem is kevés. A BMW nagy kupéja 2019 előtt aligha érkezik meg, és a Maybach-Mercedes rivális luxus-BMW kifejlesztéséhez is évek kellenek. Így az elemzők már most azt mondják, a BMW-nek nincs igazán esélye a Mercedes S osztály utolérésére ebben a modellciklusban.