Megmutatták az új Kia Riót

2016.09.01. 11:32

Ugyan még egy egész hónap van hátra a hivatalos bemutatóig, de már gyári képeken nézegethetjük a Kia új VW Polo riválisát. Van is mit nézni rajta, az utolsó csavarig megújult a típus, de ami ennél is fontosabb, alapos stílusváltáson ment keresztül.

Az előző Rio lágy vonalvezetésű, igazán divatos kiskocsi volt, túl jellegzetes részletek nélkül. Az utódja élesebb, szögletesebb részleteivel karakteresebbnek látszik, de ezzel mintha el is múlt volna belőle minden csepp báj. A képek láttán az az érzésünk, a koreaiak optimalizálták a kínálatot: a testvérmodell, az azonos méretű és műszaki tartalmú i20-as tetővonalát vélhetjük felfedezni az új Kián is, és ez talán nem is véletlen. Itt azonban hiányzik a fekete díszbetét a hátsó tetőoszlopról, a karosszérián pedig több az egyenes él, így a hasonlóság nem zavaróan egyértelmű.

Az új karosszéria egyébként nagyobb lett, bár nem észrevehető mértékben. Az autó hossza másfél, a szélessége fél, a tengelytávja egy centivel lett nagyobb – ez még a fél centis magasságcsökkenéssel együtt sem tartozik a szabad szemmel könnyen felfedezhető változások közé.

Természetesen belül is átalakult a típus, bár nem egyértelmű, hogy az előnyére-e. A műszerfal például a hagyományosabb dupla kerek kijelzős elrendezésű lett a korábbi egy plusz kétszer háromnegyed órás megoldás helyett, a drágább változatokhoz járó érintőképernyő pedig érthetetlen módon kilóg a műszerfalból felfele, mintha utólag kellett volna az eredetileg tervezettnél nagyobb tabletet befaragni a kész formatervbe. Végeredményben itt is igaznak tűnik, ami a külsőre: nem jobb, de más, mint volt.

A fotókhoz egyelőre nem jártak műszaki adatok, talán a párizsi bemutatóra is meg szerettek volna hagyni valamit, de nagy meglepetések nem várhatók. Több mint valószínű, hogy a Hyundai i20-as motorpalettáját alkalmazzák majd itt is: az 1,2 literes, 86 lovas négyhengeres alapmotort, az új ezres háromhengeres turbómotort 100 és 120 lóerővel, valamint az 1,4 literes turbódízelt. Várható egy GT kivitel is, ebbe többek feltételezése szerint 1,4 literes turbós benzinmotor kerül, legalább 140 lóerővel.

Annyi biztos, hogy a negyedik generációs Kia Rio világpremierjét szeptember 29-én tartják az idei Párizsi Autószalonon, és várhatóan a piaci bevezetés is megkezdődik az év vége felé.