Szmájlit az autóra?

2016.09.01. 06:06

A Drive.ai nevű vállalkozás abból szeretne üzletet csinálni, hogy már meglevő autókba építenek önvezető rendszert. Ezzel egy kicsit előreszaladnak, hisz az önvezető autóiknak egyelőre csak a tesztüzemére kaptak engedélyt Kalifornában, de már most kiötlötték, hogy mivel üthető el az idő, ha a sofőrnek vezetnie már nemigen kell.

A nagy ötlet az autó tetejére szerelt kijelző, amelyen feliratok helyett különféle emoji-karakterek jelenhetnek meg. A vigyorgó, vicsorgó, csodálkozó vagy épp csókot dobó arcocskákkal egymásnak üzenhetnének a dologtalan sofőrök, egyfajta primitív kommunikációs kísérletként. A Drive.ai példája szerint ez kifejezetten hasznos lehet, például jelezhető a gyalogosnak, hogy átmehet a zebrán, miközben hátrafelé olyan jelzést adhatunk, amely láttatja, hogy miért is álltunk meg. Az egy másik kérdés, hogy valójában erre használják-e majd a lehetőséget, vagy mondjuk a másik autós bosszantására, hisz az ember az ilyesmiben is igazán kreatív tud lenni.

Az persze erősen kérdéses, hogy ebből az egészből lesz-e valami, de a Drive.ai részéről nagyszerű húzás, hisz az ötlet miatt a fél internet az amúgy teljesen ismeretlen cégről beszél.