Önvezető autó? Ezen a traktoron már fülke sincs

2016.09.05. 17:34

Magától kiáll a pajtából, magától hajt el a szántóföldre, ahol aztán mindent elvégez magától, amit egy traktornak tudnia kell – utóbbi funkció egy ideje már nem nagy húzás, a teljes autonómia viszont még az etéren jól fejlett mezőgazdasági gépek között is újdonság. A technikát ebben a fülke nélküli traktorban mutatták be a fejlesztők.

Ez a formára és tudásra is futurisztikus traktor a CNH Industrial élelmiszeripari óriásvállalat traktorgyártójának, a Case IH-nak a terméke. A Case-nél valakinek nagyon helyén volt az esze, amikor kitalálta, hogyan tudják a legnagyobb publicitást elérni saját fejlesztésükkel: nem egy kész traktorjukat szerelték fel a technikával, hanem rögtön faragtak egy fülke nélküli traktort, amire minden techbuzi felkapja a fejét. Autonomous Concept Vehicle (ACV) lett a neve, 419 lóerős, legfeljebb 50 km/h-val képes menni, és ebben a formájában örökre megmarad koncepciónak.

Az ACV tervezői azt mondják, ahogy a teljesítmény, úgy a méret sem végleges méret, arra viszont tökéletes volt az ACV, hogy a technológiájukat bemutassák rajta keresztül a múlt heti Farm Progress Show-n Iowában. A jármű kezelője elég, ha internetes kapcsolatot tart a géppel, legyen az akár a szomszéd táblán, akár két állammal odébb. Végeredményben egy tablettről egy tornácon ülve beállítható lesz, mikor kezdje a munkát, hol folytassa; egy kezelőfelületről megadható, milyen mélyen szántson, hova permetezzen, ültessen, azaz idővel mindent tudna, amivel automatizálhatóak a földmunkák.

A jármű kamerákkal és szenzorokkal dolgozik, akárcsak a Tesla vagy a hozzá hasonló önvezetők. Figyeli a mozgó tárgyakat, ha elveszti a GPS-jelet, azonnal leáll. A földeken ezek nem annyira jelentős tulajdonságok, azok között viszont egyedül kellene közlekednie, közutakon. Kellene, de valószínű még jó ideig marad feltételes mód, mert amíg az önvezető autókat is kizárólag emberi felügyelet mellett engedik közlekedni (már ahol engedik), addig aligha szabadulhatna ki valami, amin még utasfülke sincs.