Újabb furcsa Honda a láthatáron

2016.09.05. 14:03

Azt már eddig is láttuk, hogy valami elállítódott a Honda formatervező központjában. Az elmúlt két-három évben egymást követték a nehezen emészthető formatervek, és úgy tűnik, még nincs vége. A Gienia nevű szerzetet ugyan Kínában mutatták be, de már mint szériamodellt. Azaz komolyan gondolták.

A jármű formája halványan a Toyota Priuséra emlékeztet, de az arányait, ha lehet, még inkább félrelőtték. Az orr-rész hosszú és magas, a kerekek a karosszériához mérten aprók, a karosszéria pedig magas és keskeny. Ráadásul a Jazzről már ismert bordák szabdalják az oldalát, amik nem igazán segítenek feledtetni az aránytalanságokat, inkább kihangsúlyozzák azokat. Azt persze nem tudni, hogy Kínában mit szólnak majd a vásárlók – arrafelé sok minden eladható, aminek Európában esélye sem lenne – de úgy tűnik, a japán gyártó egyelőre ragaszkodik ehhez a nehezen emészthető stílushoz.

Az autó műszakilag egyébként valószínűleg a Civic közeli rokona lehet. A hossza 4,5 méter, ötszemélyes, a hajtását pedig egy 1,5 literes, négyhengeres, 131 lóerős benzinmotor végzi, ötfokozatú kézi, vagy fokozatmentes automata váltó közbeiktatásával. A típust a Honda és a Donfgeng vegyes vállalata végzi majd, és várhatóan közepes árfekvésű családi autónak szánják majd.

A Gienia egészen biztosan nem lesz kapható Kínán kívül, Európában a közeli jövőben az ötajtós Civic bevezetése várható ebben a kategóriában.