Már biztos: amerikai kézbe kerül a Formula 1

2016.09.08. 13:53

Az amerikai vevő, a Liberty Media is megerősítette, hogy megállapodtak a Formula 1-et üzemeltető cég felvásárlásáról a jelenlegi tulajdonosokkal. Első lépésben csupán Formula One Group anyacégének 18,7 %-át veszik meg 746 millió dollárért, de már ezzel a lépéssel új elnök érkezik a cég élére, Chase Carey, a 21st Century Fox alelnöke.

A tervek szerint a Liberty Media szép lassan megszerzi a Formula One Group anyacégének, a Delta Topcónak a 100%-át, miközben 4,4 milliárd dollárt fizet a versenysorozatért. Emellett átvállalja az F1 mintegy 4,1 milliárd dollárnyi adósságát is. Az üzletet valamikor 2017 tavaszán véglegesítik. Ám úgy hallani, Bernie Ecclestone-t felkérték, hogy a tulajdonosváltás ellenére legalább három évig irányítson tovább vezérigazgatóként, így a 85 éves üzletember egy darabig még biztosan a versenysorozat központi figurája marad.

Egyelőre nem tudni, hogy az új tulajdonos később mennyire szándékozik majd beleszólni a versenysorozat működésébe. Viszont a Liberty Media stabil anyagi hátteret jelent, és mire Ecclestone visszavonulása néhány év múlva felmerül lehetőségként, addigra nyilván az is kiderül, hogy hosszabb távon milyen terveik vannak a Formula 1-gyel.