Kémfotókon az új Toyota Supra

2016.09.08. 15:50

Régóta hallani a Toyota sportkocsiról, amely legalább részben BMW technikán alapul, de ez az első alkalom, hogy láthatjuk is az autót, igaz, egyelőre alaposan álcázva. Néhány lényeges részlet azonban így is jól látható.

Az egyik ilyen, hogy úgy tűnik, a Toyota változat kupé lesz, ellentétben testvérmodelljével, a Z5 néven emlegetett BMW-vel, amely várhatóan vászontetővel érkezik. A képeken viszonylag rövid, tömör építésű autó látható, karakterében leginkább talán a Nissan 370Z-re emlékeztet, bár valószínű, hogy az autó karakterén is sokat változtatnak az álcafólia alatt elhelyezett karosszéri-rátétek, például az első lökhárítón, illetve az ajtók alatt, amelyek épp a közönség megtévesztését szolgálják. A viszonylag hosszú motorháztető és a hátsó kerekek feletti masszív domborítások viszont jó eséllyel a végleges autón is ott lesznek.

A fotók alapján valószínű, hogy csak a műszaki alapok lesznek közösek a BMW-vel, a karosszériaformát mindkét gyártó önállóan alakítja majd ki, valahogy úgy, ahogy a Mazda MX-5 és a Fiat 124 Spider esetében is láthattuk. A műszaki alapok várhatóan a BMW-től érkeznek, és a németek szabvány motorválasztékát ismerve csodálkoznánk rajta, ha nem a 3 literes soros hathengeres turbómotor egy változatát használnák itt is. E motor teljesítménye viszonylag jól skálázható – jelenleg 306 és 450 lóerő között több kivitelt is gyártanak – így többféle teljesítményű Supra változat kifejlesztését is lehetővé teszi, viszonylag kis ráfordítással. Ám vannak olyan források is, amelyek szerint a Toyota saját hibrid hajtásláncát építenék a sportkocsiba, és csak a többi főegység – a váz, a futómű, az elektronika egy része – jön majd a BMW-től.

Az viszont már most is világos, hogy a BMW és a Toyota kínálatában egész más szerepet játszik majd a közös modell. Míg a japánok választékában ez lesz a csúcsmodell, amely mellett el kell férnie a GT86-osnak is, a BMW-nél a Z5-ös valószínűleg továbbra is az egyetlen sportkocsi lesz. Így a BMW valószínűleg gyengébb, négyhengeres változatokat is kínál majd, míg a Toyotánál hathengeresnél kisebb modell nem várható.

Az aktuális feltételezések szerint a Z5 érkezhet meg először, már 2017 második felében, míg a Toyota-féle kupé legkorábban 2017 és 2018 fordulóján mutatkozhat be.