Újabb áldozatot szedett az Autopilot

2016.09.15. 10:57

Újabb halálos áldozatot követelt a Tesla Autopilot. Legalábbis a sofőr családja szerint. Ezúttal Kínában történt olyan baleset, amelyet a szerencsétlenül járt autós családja a rosszul működő rendszerre vezetne vissza.

A 23 éves Gao Yaning egy útkarbantartó járműbe rohant viszonylag nagy sebességgel. A fedélzeti kamerás videón látszik (00:35-től), hogy rosszak a látási viszonyok. A Tesla nem lassít, fékezés nélkül ütközik neki az álló járműnek. Az eset még januárban történt, de a kínai CCTV szerdán adott hírt arról, hogy Gao családja beperelte a gyártót és azt a kereskedést is, amelyből az autó származott.

A Tesla illetékesei egyébként azt mondják, nem tudni, hogy a baleset idején be volt-e kapcsolva az Autopilot funkció. Az autó ugyanis olyan mértékű sérüléseket szenvedett, hogy nem volt képes adatokat továbbítani a gyártó szerverére. Az áldozat édesapjával – egyben az autó tulajdonosával – pedig állítólag próbáltak együttműködni annak érdekében, hogy felderítsék a történtek pontos okát, a férfi azonban nem volt hajlandó információkkal segíteni a vizsgálatot.

A Model S felhasználói kézikönyve egyébként kiemeli, hogy az Autopilot nem minden esetben ismeri fel az álló járműveket és egyéb objektumokat. Illetve egyelőre nem teljesen önvezető rendszerről van szó, így a sofőrnek éppen úgy kell figyelnie az útra és a közlekedés többi résztvevőjére, mintha ő vezetne. Így szükség esetén közbe tud avatkozni.

Autopilot-funkciót használó Tesla korábban is volt már érintett halálos balesetben. Hónapokkal ezelőtt az Egyesült Államokban történt tragédia, akkor az is felmerült, hogy a sofőr éppen filmet nézett az autóban. A dolgok mostani állása szerint viszont mégsem az, hanem a januári kínai eset volt az első, amelynek halálos áldozata volt. A Tesla mindeközben dolgozik a rendszer frissítésén, sőt egy újabb főverzión is.