A Ford Mexikóra épít

2016.09.16. 06:24

Két-három éven belül minden kisebb modell gyártását elköltöztetné az Egyesült Államokból a Ford. A tervekről egy befektetői egyeztetésen beszélt a vállalat vezérigazgatója. Mark Fields azt is elárulta: Mexikóba helyeznék át ezeket a munkafolyamatokat.

Mindez persze nem számít túl nagy meglepetésnek. Tavaly ugyanis már szó volt róla, hogy Michiganből áthelyezik a Focus és a C-Max gyártását. Kicsivel később pedig bejelentették azt is, hogy 1,6 milliárd dollárból építenek új üzemet Mexikóban – kifejezetten a kisebb autók gyártására.

A váltás egyik fő oka, hogy a tengerentúlon ez a kategória nem fogy olyan jól, fokozatos visszaesés tapasztalható a szegmensben. Eközben pedig a crossoverekre, SUV-okra és pickupokra nő a kereslet. Ha Mexikóban kisebb ráfordítással tudják előállítani a kisebb autóikat, akkor a népszerűbb kategóriákhoz képest nagyobb árkülönbség talán vonzó lehet a vásárlók számára. A különböző felszereltségeken szintén spórolna az amerikai márka. A Focus például jelenleg mintegy háromszáz különböző változatban rendelhető – ezt csökkentenék a jövőben tizedére.

A Ford jelenleg 11 ezer dolgozót foglalkoztat Mexikóban. A most tervezett átszervezéssel, valamint további 2,5 milliárd dolláros beruházással (egy új motor- és sebességváltógyár létesítésével) további hétezer főnek kínálnának munkalehetőséget.