Ivóvizet fakasztana az autóból a Ford

2016.09.22. 12:42

Doug Martin találmányának lényege, hogy a légkondicionáló berendezésben lecsapódó vizet, amely egyébként kifolyna az autóból, ihatóvá teszi, és egy csapon át bevezeti az utastérbe, ahol frissítőként szolgálhat meleg napokon.

Ilyen kondenzvízből egyébként meglepően sok keletkezik, óránként akár 1,9 litert is előállíthat a rendszer. Mivel a levegőből kicsapódó nedvességről van szó, ami ilyen módon sokféle szennyeződést tartalmazhat, ezt fogyasztás előtt azért szűrni kell, így egy 0,1 ezredmiliméteres szemcsék kiszűrésére alkalmas szűrőn engedik át, mielőtt az autó utasai megihatnák. Feltalálója abban reménykedik, hogy az egyelőre kísérleti fázisban levő, On-the-go H2O-nak elnevezett készülék akár a sorozatgyártásig is eljuthat. „Az a sok víz, amely egyébb kárba veszne, így hasznossá válhatna” - mondja Martin.

Igazán persze ott lenne hasznos egy ilyen rendszer, ahol egyébként viszonylag nehéz ivóvízhez jutni, amilyen mondjuk Auszrália egy jelentős része. Igaz, száraz levegőjű vidékeken a klímaberendezés vízkicsapató képessége is sokkal alacsonyabb, de néhány deciliter valószínűleg ilyen helyeken is kinyerhető a rendszerből óránként.