2016.09.22. 14:30

Valószínűleg ez ma a legexkluzívabb páncélozott luxusautó, ami pénzért megvehető. A Mercedes-Maybach S600 Pullman Guard, azaz a csúcsmodell páncélozott változata VR9-es szintű védelmet kínál, azaz kézifegyvernél több kell, hogy kárt tegyenek abban, aki benne ül.

Tavaly még csak az Audi kínált ilyen magas szintű védelmet, de most a Mercedes is elkészült a maga VR9 fokozatú páncélozott luxusmodelljével. Ez a szint azt jelenti, hogy nem csak a szokvány gépkarabély-lövedékeknek áll ellen, de a jóval nagyobb energiájú NATO 7,62x51-es lőszert tüzelő fegyvereknek is. Ez közel teljes védelmet jelent, ha a háborús zónákat nem nézzük. A jármű emellett védelmet nyújt két méteres távolságból 15 kilogramm TNT robbanása ellen, az ERV 2010 szabványnak megfelelően.

A védelemnek persze megvan az ára, míg egy polgári Pullman hatszázas ára félmillió euró körül van, az 5,6 tonnás Guard változatért 1,4 millió eurót, azaz kb. 428 millió forintot kérnek. A többletsúly persze csak részben köszönhető a páncélzatnak, az autó többi főegységét is a megnövekedett terheléshez igazították. A motor és a váltó viszont maradt ugyanaz a hatliteres, két turbófeltöltős V12-es, amely a páncélzat nélküli S600-ast is hajtja – 530 lóerő és 830 Nm itt is bőséggel elegendő.

Aki ennél is komolyabb védelmet szeretne, és ezért hajlandó lemondani némi fényűzésről, az választhatja a rövidebb Maybach S600 Guard típust is, amely VR10-es ballisztikus védelmet nyújt – azon már a kifejezetten páncéltörésre fejlesztett, keményfém magvas gépkarabély-lövedékek sem hatolnak át – és még olcsóbb is: az alapára 470 ezer euró.

A két új Maybach Guard modellt a Párizsi Autószalonon állítja ki először a Mercedes, az első példányokat pedig 2017 második felében szállítják ki a megrendelőknek.