Ez lehet az új sláger-Chevy

2016.09.23. 15:05

Bár Európában már nem kapható a Chevrolet, a világ más tájain továbbra is ez a General Motors húzómárkája, és most a legdivatosabb kategóriában jelentkeztek új modellel. A vadiúj új Equinoxba még dízelmotort is építenek – azon sem csodálkoznánk, ha egy gyors jelvénycserét követően az Opel is bemutatná a típust.

Az Equinox eddig is a Chevrolet kínálat népszerű darabja volt: maga a típusnév 2005 óta létezik, és egy közel 4,8 méter hosszú szabadidő-autót jelöl a kezdetek óta. Ez a harmadik generáció, amely új karosszériát és motorválasztékot kapott, bár úgy tűnik, az autó karaktere ezzel együtt érintetlen maradt. A forma egyes részletei kifejezetten érdekesek, amilyenek az autó oldalán végigfutó hullámzó élek, ugyanakkor távolról nézve továbbra is csak egy állagos családi crossovernek látszik.

A motorválaszték alapján úgy néz ki, a Chevrolet-t is utolérte a méretcsökkentési őrület: csak négyhengeres, turbós motorokkal kínálják az 1,5 tonnás, és kifejezetten nagydarab modellt. A belépőmodell 1,5 literes, 170 lóerős motort kap, ezen felül kapható lesz 252 lóerős kétliteressel is. Érdekes, hogy bár elsősorban Észak-Amerikába szánják a típust, az kapható lesz 1,6 literes 136 lóerős turbódízellel is – azzal a motorral, amelynek emissziós értékei kapcsán Németországban komoly támadások érték az Opelt, és amely ezek nyomán meglepő sebességgel tűnt el a Zafirából. A VW dízelbotránya után merész lépés ez, de valószínű, hogy a GM tudja, mit csinál.

Az Equinox harmadik generációját Észak-Amerikában 2017 első negyedében kezdik forgalmazni. Európába viszont nem jön, legalábbis ezen a néven biztosan hiába várjuk. Viszont nem kizárt, hogy készül egy Opel kivitel. Logikus lenne, mivel manapság Európában is gyorsan növekszik a crossoverek népszerűsége, méghozzá a nagy szedánok és egyterűek rovására, az Opelnek viszont az Antara nyugdíjazása óta nincs még csak hasonló típusa sem.