Közeledik a 600 km/h-hoz a Venturi

2016.09.25. 08:38

Ahogyan azt már a Honda teljesítménye kapcsán is megírtuk, az abszolút sebességrekord eszeveszettül értelmetlen tempónak számít. Továbbra is vannak persze, akik szeretnék letenni a névjegyüket a bonneville-i sós síkságon, ezért különböző kategóriákban hajszolják a minél nagyobb sebességeket. A Venturi például a villanyautók között teszi oda magát időről időre.

venturi 2?itok=mh xYwz5

Most például alapos rákészülés előzte meg rekordkísérletüket. Már 2010-ben is keményet futottak az akkor VBB-2.5 nevet viselő géppel, amelyet aztán továbbfejlesztettek. 2013 óta viszont leginkább a várakozás jellemezte a projektet, hiszen a kísérletnek otthont adó síkság állapota nem volt alkalmas a tempózásra.

Most végre nekifuthattak, és ha már ott voltak, a 3000 lóerős VBB-3-mal 341 mérföldes óránkénti sebességet értek el. Ez 548,8 km/h-nak felel meg. Aztán újra nekiveselkedtek, és repesztettek egy 576 km/h-s csúcsot is – igaz, ezt a Nemzetközi Automobil Szövetség még nem hitelesítette.

A rekordkísérlet során az ohiói egyetem autóipari kutatóközpontja volt a Venturi segítségére. És a pilóta sem volt tapasztalatlan. Roger Schroernek nem ez volt az első csapatása ebben a műfajban – korábban is száguldott Venturival.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.