Összecsukható autót talált fel a Ford

2016.09.26. 17:27

Az 1900-as évek legelején találkozhattunk utoljára efféle járművekkel, akkor, amikor jó kezű kocsikészítők könnyű szekereket alakítottak motoros járművé. A Ford találmánya ezeket az időket juttatja az ember eszébe, meglepően primitív kialakításával. Viszont kis helyen elfér, és mégiscsak több védelmet nyújt egy kerékpárnál.

fordpatent

A Ford egy nemrég közzétett szabadalmában felvázolt jármű nagyon egyszerű elvek alapján épül fel, de épp ettől érdekes. Egy olyan rácsváz az alapja, amely leginkább az összecsukható ruhaszárítókra emlékeztet. A rombuszokat alkotó rácsrudaknak köszönhetően a váz hosszában összecsukható. Ugyanakkor kinyitva kis két- vagy legfeljebb háromszemélyes gépjármű lesz belőle, amely viszonylag olcsó és könnyű, akár egy kerékpár, de annál mégis több csomagszállítási lehetőséget, és vászontetővel komolyabb időjárás elleni védelmet is nyújthat.

Az így kialakított gépjármű persze épp kivételes egyszerűségének köszönhetően aligha felelne meg bármilyen aktuális szabványnak, de egyesek szerint alkalmas lehet a világ kevésbé fejlett, így kevésbé szigorúan szabályozott országaiban. De az sem elképzelhetetlen, hogy az efféle szükségjárművek számára saját kategória szülessen, már ha kiderülne, hogy a sajátos autó-kempingbringa hibrid iránt tömeges az érdeklődés.

A szabadalom benyújtása persze nem jelenti azt, hogy a Ford valóban gyártani szándékozik a harmonika-autót – ahogy az sem valószínű, hogy a Hyundai hasonló, bár kevésbé egyszerű összehajtható járművéből lenne valami – csupán azt, hogy ha valaki ugyanezen elvek alapján tervezne járművet építeni, az kénytelen lesz először a Fordtól engedélyt kérni, amit aligha adnak ingyen.