2016.09.28. 13:22

Annyi biztos, hogy az új Mercedes tanulmány formaterve nem a szokványos sémákat követi, a sok kék fény pedig az elektromos hajtást hivatott vizuálisan is megjeleníteni, ha ez egyáltalán lehetséges.

A Mercedesnél is rákapcsoltak a villanyautó-fejlesztésre, ennek már több kézzel fogható jelét is adták. Most egy újabb ilyennel találkozhatunk, amely egy lépéssel talán közelebb lehet a megvalósításhoz, mint a korábbi elektromos tanulmányok. A videón épp csak felvillantanak néhány jellegzetes részletet, de annyi már ezek láttán sejthető, hogy valamiféle elektromos, terepjáró-fazonú modellről van szó, méretét tekintve nem nagyobbról, mint a szériagyártású GLC. A leglátványosabb a bemutatott képek közül talán a LED-ekkel bőségesen megvilágított hűtőmaszk, de az autó elejéről készült képen az is látszik, hogy a tanulmányon már nincsen hagyományos visszapillantó, a tükröket kamerák helyettesítik.

A korábbi hírek alapján úgy tudjuk, a Mercedes az EQ jelzést foglalta le elektromos modellsorozata számára, és e típusok számára egységes padlólemezt fejlesztenek éppen, amely a fenéklemezben hordja az akkumulátorcelláit. Ez a megoldás egyébként más gyártóknál is felbukkan – ha tényleg elterjednek a villanyautók, az ilyen építési mód általánossá is válhat – hisz így érhető el alacsony tömegközéppont, ami a viszonylag nagy tömeg ellenére kivételes stabilitást biztosíthat az elektromos járművek számára. Úgy tudjuk, az első, kifejezetten villanyautónak tervezett Mercedesek 2018 körül jelenhetnek meg, és ez az egyelőre ismeretlen nevű tanulmány lehet a sorozat előfutára.

A Mercedes már most is kínál elektromos változatokat néhány típusából – Smart Fortwo és B osztály is készül ilyen kivitelben – de eddig hiányoztak a kínálatból azok a modellek, amelyek csak villamos hajtással készülnek, és ez látszik is rajtuk. Márpedig a Toyota Prius, a Nissan Leaf és a Tesla Model S példája is mutatja, hogy ezek révén lehet egy márkáról környezetbarát képet kialakítani, ami a gyártók számára valószínűleg legalább annyira lényeges, mint a maga a környezetvédelem.