2016.09.29. 13:24

Most, hogy lassan kivesznek a klasszikus formatervező stúdiók, egyre ritkábbak az autószalonokon a gyakorlati haszon ígéretével sem kecsegtető formatanulmányok. A Renault azonban épp egy ilyet készített az idei Párizsi Autószalonra: olyan kétüléses sportkocsit, amelybe ugyan tornamutatvány beszállni is, viszont elképesztően látványos.

A hosszú orrú, széles és lapos Trezor hatalmas levegőbeömlőivel és kopoltyúival durva versenyautónak látszik, de belsőégésű motor helyett elektromos hajtású. A hajtásrendszer maradékának nagyobb része a Renault Formula E versenyautójából származik, így a 350 lóerős és 380 Nm csúcsnyomatékú motor is, amely meglepő vehemenciával mozgatja az 1600 kilós gépet: négy másodpercen belül érhető el vele a százas tempó. Természetesen van önvezető funkciója is a járműnek – ha ez aktív, a kormánykerék visszahúzódik a műszerfalba – amelyről a Renault azt mondja, valamikor 2020 környékén kerülhet be az első szériamodellekbe.

Az autó lényege azonban nem a sok műszaki hókuszpókusz, hanem a feltűnés. A vörös ablaküveg, a szénszálas karosszéria ajtóként funkcionáló teljes felső része, a jól eltalált arányok – az egész poszterre kívánkozik akkor is, ha a Renault aligha gyártana sorozatban egy ilyen járművet.