Új kombin dolgozik a Jaguar

2016.10.03. 15:28

A Jaguar-Land Rover marketing-igazgatója, Andy Goss beszélt az XF fejlesztés alatt álló új változatáról, amelynél az előd néhány hiányosságát is igyekszik pótolni a gyártó.

xfsb

Az előző XF-ből is készített kombi változatot a Jaguar, elsősorban az európai igények kielégítésére, de úgy tűnik, annál még nem vették figyelembe eléggé a piac igényeit. Összkerék-hajtást például csak a benzinmotoros kivitelekhez kínáltak, amivel bizonyos régiókban előnyhöz juttatták a konkurenciát. Goss szerint az új Sportbrake fejlesztésekor már erre is odafigyeltek: ebből már lesz összkerék-hajtású dízelmotoros kivitel is, ami elsősorban Európa alpesi vidékein jelenthet komolyabb eladásokat.

Európában a nagy prémium-személyautók közt jelenleg még fontosabb szerepet is játszanak a kombik, mint a szedánok. Az előbbiek kategória eladásainak mintegy 50%-át adják, míg a négyajtósok a piac 44%-át teszik ki. A maradék 6%-on a kupék és kabriók osztoznak. Globálisan persze egész más a helyzet, Észak-Amerikában és Kínában még mindig a szedánokat keresik elsősorban, ezért is mutatja be minden nagy gyártó ezeket elsőnek. Ám Európában kombi nélkül, sőt, úgy tűnik, összkerék-hajtású dízel-kombi nélkül képtelenség tartani a lépést a német prémium-márkákkal.

Goss egyébként 2017 közepére ígéri az új Sportbrake-et, bár valószínű, hogy a premiert korábban, talán már tavasszal megtartják.