Már le is foglalózták az új AMG sportkocsit

2016.10.04. 10:56

Az AMG néhány napja jelentette be hivatalosan is, amit már korábban hallani lehetett: olyan sportkocsit fejlesztenek 2017-re, amely a világbajnok F1-es versenygépük V6-os turbómotorja köré épül. Ha minden igaz, a világ legdrágább pénzért kapható autója lesz, amikor megjelenik, ennek ellenére már most lefoglalózták az első példányt, ráadásul Ausztráliában, ahol a típus nem is mehetne utcára.

Mercedes-AMG-R50-1

Egyelőre csak egy absztrakt vonalrajzot mutattak az utcai szupersportkocsiról, amellyel az AMG ötvenedik születésnapját ünneplik, és biztos információkból sincsen sokkal több. Csak annyit tudunk, hogy a hajtáslánc a jelenlegi Mercedes F1-es V6-os blokkja köré épül majd, de mivel az jelen formájában nem alkalmas utcai autók hajtására, alaposan át kell dolgozni. Egyesek tudni vélik, hogy az 1,6 literes motor hengerűrtartalmát legalább 2 literre növelik, és egy második, kisebb tehetetlenségű turbót is beköthetnek a feltöltőrendszerbe, hogy barátságosabbá tegyék a motor karakterét. Arról is hallani, hogy a kis V6-os a hátsó kerekeket hajtja majd legalább 700 lóerővel, míg a két elsőt két, egyenként legalább 150 lóerős villanymotor forgatja. Az autó tömegét állítólag szeretnék 1 és 1,3 tonna közt tartani, így biztosan rengeteg karbonszálas alkatrészt alkalmaznak majd.

Az AMG vezére azt már megerősítette, hogy egyféle változat készül, és az balkormányos lesz, azaz olyan országokban, mint Nagy-Britannia, Ausztárlia vagy Japán, biztosan nem lehet majd forgalomba helyezni. Ehhez képest az első példányra a foglalót a legújabb hírek szerint a Mercedes ausztrál képviselete fogadta be. Mondjuk ha igaz a hír, hogy egy ilyen AMG szupersportkocsi ára 4 millió euró körül lesz, akkor érthetőbb a dolog: akár kaphat rendszámot, akár nem, a gép biztosan jó befektetés lesz, ha másért nem, hát mert nem valószínű, hogy ötvennél többet gyártanának belőle. Ha pedig mégis meghajtaná a gazdája, hát Ausztráliában is van elég versenypálya, ahol ezt megteheti.