Visszaszorulhatnak a használt autós átverések

2016.10.07. 16:24

Biztonságosabbá válhat a használtautó-vásárlás, könnyebben kivédhetőek lesznek a visszaélések, ha bevezetik járműéletút adatszolgáltatást. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium terve szerint bővülhet az interneten, bárki által lekérdezhető adatok köre. Persze csak akkor, ha az Országgyűlésen is átmegy az erről szóló előterjesztés.

óratekerés

A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala, vagyis a KEKKH már eddig is lehetőséget adott a gépjárművek bizonyos adatainak lekérdezésére. Így ellenőrizhetjük az autók kilométeróra-állását, annak rögzítési időpontját, vagy akár azt is, hogy a kiszemelt jármű forgalomban van-e. Kiderült, nem körözi-e a rendőrség az autót, és egyeztethettük a forgalmi engedélyben szereplő rovatok tartalmát is. Tavasz óta mindezt akár okostelefonnal is megtehetjük.

A minisztérium honlapján ma megjelent tervezet szerint több nyilvántartás adatai kapcsolódhatnak össze a jövőben. A fentiek mellett megtudhatjuk többek közt, melyik országból származik az autó, Magyarországon hány tulajdonosa volt korábban, sőt az esetleges káreseményekről is tájékozódhatunk. Ami viszont ezeknél is fontosabb lehet, a minden eladáskor kötelező eredetiségvizsgálatok eredményeinek követése.

A rendszerből nemcsak a vizsgálatok helyét és idejét tudhatjuk meg, hanem azt is, hogy ott milyen feljegyzések születtek az alvázszámról, motorszámról (vagy motorkódról), a rendszámról és a regisztrációs matricáról. Míg az ott készült fotókat eddig maga a tulajdonos is csak a KEKKH-hoz benyújtott kérvény alapján kapta meg, addig a módosítás elfogadásával az elektronikus felületen bárki lekérheti.

Az adatlekérés során sem annak célját, sem jogalapját nem kell majd igazolni. A rendszer több nyilvántartó szerv adataiból dolgozik, de elég egyetlen adatigénylést indítanunk ahhoz, hogy átfogó képet kapjunk egy-egy jármű előéletéről.

Ha az Országgyűlés elfogadja, a rendszer 2018 januárjában kezdhet működni. Segítségével nemcsak az óratekeréseket lesz könnyebb lefülelni, de akár mi magunk is kiszúrhatjuk, ha az eredetiség-vizsgálaton valami nem volt rendben - annak ellenére, hogy az autó megfelelt.