Nagy tervei vannak a Renault-nak a Mitsubishivel

2016.10.10. 12:09

A Renault-Nissan vezérigazgatója részletekbe ugyan még nem ment bele, de azt ígéri, amint megkapták az összes hatósági jóváhagyást, nyilvánosságra hozzák azt a részletes tervet, amely a Renault-Nissan szövetség és a Mitsubishi összefonódására vonatkozik.

1

Valószínűleg nem túlzás összefonódásról beszélni, hisz Carlos Ghosn úgy fogalmazott, masszív együttműködést terveznek a Mitsubishi és a Nissan között. Hogy érzékeltesse, miről is van szó, elmondta, hogy fejlesztési, vállalatirányítási és beszerzési fronton is együtt dolgozik majd a Mitsubishi és a Nissan, de azt mondja, a Mitsubishi a Renault számára is komoly hasznot hajthat.

Már májusban bejelentették, hogy a Renault-Nissan mintegy kétmilliárd euróért felvásárolja a Mitsubishi Motors részvényeinek 34%-át, és ezzel együtt átveszi az irányítást a cégben. Ám a megállapodás nem ültethető át a gyakorlatba, amíg a versenyjogi hatóságok nem engedélyezték a vásárlást Japánban és Európában, a cégek székhelyein. Az EU a múlt héten hagyta jóvá az üzletet, és az év végéig valószínűleg minden lényeges engedélyt beszereznek, így várhatóan még az idén véglegesítik az üzletet, és vázolják a konkrét együttműködésre vonatkozó terveket is. Az kevéssé valószínű, hogy bárki akadályt gördítene az egyesülés útjába, hisz a Mitsubishi részesedése sehol nem akkora, még Japánban sem, hogy komoly piacbefolyásoló tényezőnek látsszon.

A Nissan és a Mitsubishi között eddig is szoros volt a kapcsolat, a Nissan Japánban nagykocsikat szállít a Mitsubishinek, a Mitsubishi pedig kisautókat készít a Nissan számára. Ám valószínű, hogy a jövőben igyekeznek megszabadulni az egymással versengő modellektől a két cég palettáján, így például a Mitsubish L200-ast és a Nissan Navarát a jelenlegi generációk kifutása után egyetlen modell válthatja fel.