2016.10.11. 15:50

A Deutsche Post már több mint ezer Streetscootert állított szolgálatba, és később forgalmazni is szeretné az elektromos áruszállító járművet. Matthias Müller szerint végtelenül dühítő a helyzet.

Korábban már írtunk a Streetscooterről, amelyet a német postánál terveztek, és úgy sikerült megoldaniuk a gyártást, hogy minden alkatrészt külső beszállítóktól szereznek be. A hajtáslánc a Boschtól jön, a világítás a Hellától, és így tovább, azaz lényegében csak meg kellett szervezni, hogy miből, hogyan és hol álljon össze az autó. A posta járműve egyébként nem rendelkezik különösebben vonzó paraméterekkel, hisz mindössze 40 lóerős, a végsebessége 80 km/h, a hatótávja a használat körülményeitől függően pedig 50-80 km, viszont így is kiválóan megfelel a csomag- és levélkihordási feladatok elvégzésére, hisz ez a feladat sem nagy sebességet, sem nagy hatótávot nem kíván. Viszont hatékony, csendes üzemű, és 4,5 óra alatt újratölthető az akkumulátora 80%-ig, azaz naponta akár két műszakban is használható.

A Streetscooter talán jó megoldás a postának, de az autógyárak nem örülnek neki, hisz így elesnek attól az üzlettől, amit a közel 30 ezer német postásautó rendszeres cseréje jelent. Ráadásul a posta villanyautójának tervezésekor fontos szempont volt a tartósság: állítólag 16 éves élettartamra tervezték a járműveket, heti hat napos, és naponta tíz órás használat mellett, amit kevés sorozatban gyártott autó tudna manapság.

Talán ezért is kelt ki a posta saját járműve ellen a Volkswagen vezérigazgatója, aki azt mondja, dühíti, hogy a Deutsche Post nem a VW haszonjármű-üzletágát kereste meg – azt mondja, biztosan terveztek volna valami hasonlót a számukra. „De majd meglátjuk, befér-e még a lábunk az ajtón” - mondta Müller, ami arra utal, hogy még nem mondott le teljesen a zsíros posta-megrendelésekről.

Az elektromos postásautók egyébként nem Németországban jelentek meg először: a francia postások egy ideje már használnak elektromos furgonokat, amelyeket a Citroën Berlingóból épített át a sportkocsijairól ismert Venturi, illetve Észak-Amerikában is egyre elterjedtebbek a tisztán elektromos levélkihordó furgonok.