Hatalmas összeget költ a Renault a Ladára

2016.10.11. 11:46

Részint a további fejlesztések finanszírozására, részint a veszteségek ellensúlyozására a Renault 85 milliárd rubelt, azaz nagyjából 1,2 milliárd eurót önt a Lada gyártójába, tőkeemelés formájában. A tőkeemelés tényéről már szeptemberben hírt adtunk, a meglepetés viszont az, hogy az egészet a Renault fizeti, az állami Rostec egyetlen kopejkával sem járul hozzá az AvtoVAZ pénzügyi stabilizálásához.

Mivel sem a Rostec, sem a másik nagy tulajdonos, a Nissan nem száll be a tőkeemelésbe, az előbbi tulajdonrésze 25-ről 11% köré esik, a japán gyártóé pedig 12,5-ről 5,5% környékére. Ezzel párhuzamosan a Renault részvényeinek aránya 72,5% környékére emelkedik a tőkeemeléssel, így másnak nemigen lesz beleszólása a döntésekbe a tulajdonosok közül. A Renault és a Nissan együttesen eddig is többségi részvényes volt, de éppen csak: összességében az AvtoVAZ 50,01% felett rendelkezett a francia cég.

A pénzre elsősorban azért van szükség, mert az orosz autópiac az elmúlt négy évben durván a felére zsugorodott össze: 2012-ben, a csúcsponton mintegy 3 millió autót adtak el. És úgy néz ki, a zuhanás még tart, a Renault saját becslése szerint legalábbis az idén 12%-ot csökkennek az eladások, és 2017-re is hasonló zsugorodási ütemet jósolnak a franciák. A Renault vezetése azonban azt mondja, bíznak benne, hogy ha feloldják az Oroszország elleni szankciókat, és magasabb lesz az olajár, akkor ez a jelentős befektetés is hamar megtérülhet.

Az AvtoVAZ helyzete az orosz piacon jelentősen javult ugyan az elmúlt hónapokban, köszönhetően az idén bevezetett, korszerű Vesta modellcsaládnak, ám a piac zsugorodásának ütemét ez sem ellensúlyozhatja teljesen. A friss Renault pénz egyébként arra is garancia, hogy a kínálat korszerűsítése a cégnél nem lassul, így a Lada versenyképessége tovább javulhat a következő évek során.