Felfegyverzett UAZ-ok az orosz kommandósoknak

2016.10.18. 12:07

Az oroszok gyakorlatilag lemásolják az Iszlám Állam módszereit: ahogy azok különféle polgári pick-upokat vetnek be fegyveres járműként, most az orosz antiterrorista osztagok is megkapják a maguk felfegyverzett, platós modelljét.

A hírek szerint az UAZ Patriot-on alapuló jármű Kord 12,7 mm-es nehéz géppuskát és egy AGS-17 jelzésű gránátvetőt szállít, amelyekkel durván 2 km sugarú körben veheti tűz alá az ellenséget, és mivel a fegyverzet valamiféle toronyban kap helyet, a lővonal megváltoztatása is pillanatok alatt lehetséges. Emellett felszerelhető Konkurs illetve Kornet páncélelhárító rakétarendszerekkel, amelyek 5 km-re növelik a lőtávot, vagy egy 120 mm-es rövid csövű ágyút is szállíthat, amelynek a hatásos lőtávolsága 9 km.

A katonai UAZ pick-up állítólag már a nyáron elkészült, de a mai napig komoly titoktartás övezi: képeket csak egy aknavetőt szállító változatról tettek közzé, legalábbis eddig. Az orosz csapatok korábban az UAZ-3132 Gusar típust használták Szíriában, amely az ősrégi 469-es egy felfegyverzett, zárt változata, de a pick-up ezeknél egyértelműen célszerűbb.