Minden Teslába bekerül az új önvezető rendszer

2016.10.20. 14:28

A bejelentés pontosan úgy szól, hogy az a hardver, ami az önvezetéshez szükséges, minden autóban benne lesz. Azaz nem csak a jelenlegi modelleket szerelik fel azzal a kamera-, szonár- és radarrendszerrel, illetve fedélzeti számítógéppel, amely az önvezető rendszer működéséhez elengedhetetlen, hanem az olcsóbb Model 3-asokat is.

A hardvert ráadásul több ponton is továbbfejlesztették. Ez 360 fokban látó nyolc kamerát jelent, amelyek normál nappali fényben 250 méteres körzetben képesek észlelni, valamint tizenkét ultrahangos érzékelőt, amelyek a jelenlegieknél kétszer messzebbről érzékelik a környezetükben felbukkanó tárgyakat, és továbbfejlesztett radart, amely több frekvencián érzékel, így biztosabban lát át a ködön, esőn és poron. Állítólag az autóba épített számítógép adatfeldolgozó képességét is sikerült jelentősen növelni, a Tesla szerint a korábbi modellekbe épített eszköznél legalább negyvenszer gyorsabb az új gép.

Érdekes apróság, hogy a Tesla is csak azt ígéri, a hardver ott lesz, de azt nem, hogy minden autójukban aktív lesz az önvezető funkció - így nem kizárt, hogy az olcsóbb modellekben pénzt is kérnek majd az aktiválásáért. Ráadásul az új hardvert még kalibrálni kell, és ez a feladat a felhasználókra hárul, így a második generációs Autopilot eleinte nem tud majd egy csomó funkciót, amit az első generáció tudott. Ezek közé tartoznak olyan alapvető dolgok is, mint a sávtartó, az ütközésre figyelmeztető, a távolságtartó és a vészfék-funkció. Ám ahogy összegyűlnek a kalibrációs adatok, a Tesla fokozatosan aktiválja majd az egyes funkciókat.

A Teslát mostanában viszonylag sok támadás érte az Autoplot funkcióval kapcsolatosan. Több baleset is előfordult, és ennek kapcsán az is felmerült, hogy nem félrevezető-e az Autopilot kifejezés használata. Ám egyértelmű, hogy a Tesla most előre menekül: kiadtak egy új szoftver-változatot, amely állítólag biztonságosabb, és a hardvert is megújították - a cél nyilván az, hogy a következő években visszanyerjék a vásárlók bizalmát, hisz az önvezető képesség a márka egyik legvonzóbb ígérete.