Újabb vagyont próbál megtakarítani a VW

2016.10.21. 11:25

Úgy tudjuk, a Volkswagen márka 3,7 milliárd eurós költségcsökkentési programot próbálna elindítani, és ennek az összegnek a nagy részét, 3 milliárdot Németországban tervezik megtakarítani. Nem csoda, hogy a szakszervezet egyelőre keresztbe feküdt a tervek megvalósulása előtt.

vw

„A jövőre vonatkozó megegyezés összeomlása még lehetséges, mivel alapvető garanciák hiányoznak a cég részéről” - fogalmaz a szakszervezeti vezetés levele, amelyet a tagok kaptak kézhez a napokban Wolfsburgban. Úgy hallani, a szakszervezet azt szeretné, ha a Volkswagen vállalna bizonyos gyártási példányszámot és előre egyeztetné, hogy milyen, a gyártást érintő befektetéseket tervez, ám a vállalat vezetése a jelenlegi, anyagilag is bizonytalan helyzetben ilyen ígéreteket nem szándékozik tenni.

A VW és a szakszervezet nemrég abban állapodott meg, hogy elbocsátások helyett a cég a nyugdíjba vonulók állásainak megszüntetésével csökkenti aktív dolgozóinak számát, de úgy tűnik, más területen drasztikusabb lépésekre kényszerül a cég, elsősorban német üzemeiben. Csak Észak-Amerikában eddig 14,6 milliárd euróba került a dízelbotrány a Volkswagennek, és eddig meg is teremtették a költségek fedezetét, de közben minden fronton megkezdődött a drasztikus spórolás. Úgy hallani, az Audi fejlesztési költségvetését is alaposan megkurtíthatják, a Volkswagen márka pedig a gyártáson próbál további milliárdokat fogni.

A VW esetében azonban ez már a második ilyen program, hisz már a dízelbortány kitörése előtt, 2014-ben gondot okozott, hogy a márka nyereséghányada kivételesen alacsony, alig 2% volt, amit 6% környékére szeretett volna feltornászni a cég, így már korábban elindítottak egy programot, amelynek 5,1 milliárd euró megtakarítása lett volna a célja. Természetesen azt is a német autóipari dolgozók szakszervezetén kellett átverni – nem csoda, hogy lassan elfogy a mozgástér a tárgyalásoknál.