A focistáktól védenék a luxusautókat

2016.10.25. 14:03

A futballisták szeretik a méregdrága autókat. Az idei Európa-bajnokság kapcsán mi is megírtuk, hogy mennyire változatos ízléssel vásárolgatják a sportkocsikat és terepjárókat. Igaz, a forgalomban nem mindig adja ki: lehet valaki világsztár a zöld gyepen, a Ferrarit akkor is oda tudja csapni. Ezen szeretne változtatni Bradley Brush, az InnerDrive sportpszichológusa.

dzsudzsak lambo

Busch cége számos élsportolóval dolgozik együtt, tapasztalataik szerint pedig a 20-23 év közöttieknél gyakori a baleset. Ezt a szakember azzal indokolta, hogy egy világszínvonalon játszó labdarúgó – mondjuk a Premier League-ben – hetente egy-két alkalommal óriási adrenalinlöketet kap, amikor tízezernyi szurkoló előtt kell teljesítenie. Ezt az érzést szeretnék gyakrabban átélni, ennek pedig az egyik módját a gyors autók jelentik.

A nagy ötlet tehát a sportolók luxusautós baleseteinek visszaszorítására: a tréning. Az erre a célra kiszemelt instruktor, Ivan Thompsett szerint a futballisták olyan erényeket kamatoztatnak a pályán, amelyek átültethetők a vezetésre is: fontos, hogy belássák a területet, maguknál tartsák az irányítást, kiegyensúlyozottak legyenek. Ennek gyakorlatára tanpályán kell rávezetni őket.

Az persze kérdés, hogy mennyire lehet rávenni egy-egy ilyen vezetéstechnikai képzésre a játékosokat. Mindenesetre kétségkívül kifizetődő lenne, ha olyan helyen ismernék ki a sokszor brutális erejű autók viselkedését, ahol egy-egy hiba nem jelenti az autó – vagy rosszabb esetben – saját maguk összecsukását.