A Scion hivatalosan is halott

2016.10.26. 06:08

Hivatalossá vált, amit jó ideje már tudni lehetett: a Toyota végleg beszántotta a Sciont. A márkát még 2002-ben hozták létre a japánok, méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy megcélozzák a fiatalokat, és izgalmas alternatívát kínálnak az első autójukat megvásárolók számára. Tizenhárom év és 1,2 millió eladott példány után viszont be kellett látniuk, hogy túl kicsit a forgalmuk a kereskedőhálózat fenntartásához. A döntést a Scion Facebook-oldalán jelentették be.

Today, after 13 years and nearly 1.2 million owners, Scion closes its doors. Some of our models will continue to live on...

Közzétette: Scion – 2016. október 24.

Egyes modellek a márkával együtt megszűnnek, másokat viszont Toyota emblémával tovább kínálnak. Az iA például Yaris iA-ként, az iM Corolla iM-ként marad meg, az FR-S pedig Toyota 86 lesz – utóbbi egyébként is egy amerikai piacra átcímkézett GT86-os. A sportkocsi egyébként ráncfelvarrott külsőt kap a következő modellévre, a kézi váltós kivitelek pedig kicsivel erősebbek is lesznek.

A Toyota ugyanakkor igyekszik megnyugtatni a Scion-tulajdonosokat. A szervizhátteret és az alkatrészellátást ugyanis továbbra is biztosítják majd. Az alkalmazottak egy része a még készleten lévő modellek értékesítésén dolgozhatott eddig, de most az első leépítési hullámhoz hasonlóan nekik is új jelentkezést kell benyújtaniuk a Toyotához. Azt egyelőre nem tudni, mekkora hányaduknak tudnak továbbra is munkát adni.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.