Ha túl kemény vagy az új Land Cruiserhez

2016.10.29. 12:31

A Land Cruiser 70-es sorozatát egyes piacokon a mai napig árulja a Toyota. Ahhoz azonban, hogy megfeleljen a mai előírásoknak a terepjáró, alakítottak egy kicsit a 32 éves típuson. A kereslet és a kínálat találkozásából így megszületett az újonnan megvehető veterán Land Cruiser.

Az egyik cél az volt, ahogy az ausztrál NCAP biztonsági vizsgálatokon 5 csillagot szerezzen a felfrissített típus, amihez szinte újra kellett tervezni az utasfülkét. Változtattak egy kicsit az orr-rész kialakításán, valamint 12 karosszériaelemet módosítottak, illetve erősítettek meg. A beltérben új üléseket találunk, továbbá már légzsákok is rendelhetők a platós terepjáróba. Elektromos segédberendezések is kerültek a kocsiba, például vontatósegéd és emelkedőn való elindulást segítő program. Utóbbihoz természetesen szükség volt az elektromos kézifék és a fékasszisztens beszerelésére is.

A motorháztető alatt egy 4,5 literes, V8-as turbódízelt találunk, elektromos befecskendezéssel és részecskeszűrővel. A 202 lóerős, 430 newtonméteres motor fogyasztása ezeknek az újításoknak köszönhetően több mint tíz százalékkal esett vissza, így most 10,7 liter 100 kilométerenként.

Sajnos a felújított Land Cruiser 70 hozzánk nem jön, mert csak Ausztráliában fogják forgalmazni. A single cab, azaz kiskabinos változat ára 62490 ausztrál dollár, átszámítva több mint 13 millió forint. Tony Cramb, a Toyota helyi vezetője szerint, a változtatásoknak köszönhetően még sokáig piacon maradhat a 70-es sorozat.