Kétezer lóerő egy terepjáróból?

2016.11.02. 15:53

A Toyota Land Cruiserről sok minden eszünkbe juthat: tartósság, terepezés, és persze az a fajta sivatagi kínzás, aminek az arabok vetik alá ezeket a gépeket. Egy dolog viszont egészen biztosan nem merül fel: a száguldás. Ezen most változtatnak.

A Las Vegas-i SEMA Show-ra ugyanis egy rendesen felpöckölt változatot vittek el a japánok, amelynek roppant beszédes nevet adtak: Land Speed Cruisernek keresztelték, ez pedig előre is vetíti, hogy mit tudhat. 354 km/h lett a végsebessége – ennek eléréséhez két turbófeltöltőt akasztottak az 5,7 literes V8-asra. Méghozzá röplabdaméretűeket. Ezzel nagyjából kétezer lóerőre húzták fel a Lexus LX 570-ből ismert 367 lovas nyolchengerest.

A felhergelt Land Cruiser természetesen új váltót is kapott ehhez a teljesítményhez, és a futóművet is átdolgozták a sokkal nagyobb sebességhez. Az ültetett Toyota terepképességeit persze lényegében teljes egészében elveszítette, cserébe viszont tényleg nagyon megy.

Az autót egyébként a Toyota észak-amerikai részlege kimondottan azzal a céllal építette, hogy elorozzák a Bentley-től a világ leggyorsabb SUV-jának címét.