Egyre több a terepjáró, mégis csökken az átlagfogyasztás

2016.11.07. 17:37

Bár az EPA, az Egyesült Államok környezetvédelmi ügynöksége csak az amerikai trendeket figyeli, a fogyasztás csökkenése világszerte jellemző, ami végső soron mindenkinek jó. És mindez annak ellenére történik, hogy az amerikai piacon egyre több a SUV-jellegű modell.

A fenti ábra-pároson jól követhető a folyamat. Az elsőn az egyes autófajták a piaci részesedése követhető – a terepjáró fazonú modelleket a vörös és sárga mező jelzi – és látszik, hogy az ábra jobb oldalán, azaz napjainkban ezek adják a piac 38%-át. A másodikon az egyes kategóriák fogyasztásának változása látható mérföld/gallonban – azaz itt a magasabb érték jelent kedvezőbb fogyasztást – és szépen látszik rajta, hogy 2005 után növekedés tapasztalható ezen a téren is, méghozzá gyorsuló mértékű.

Az a különös a jelenségben, hogy az SUV kategória elvileg épp annak köszönheti a népszerűségét, hogy itt nem érvényesek a fogyasztáskorlátozások, amelyek a személyautókra vonatkoznak, így azok, akik erős és tágas autókat vásárolnának, elsősorban ebben a kategóriában találhatnak olyanokat, amelyek ilyen szempontból megfelelnek a a 90-es évek előtt gyártott országúti cirkálóknak. Ráadásul a jelenlegi, alacsony üzemanyag-árak sem ösztönzik a fogyasztás csökkenését, ennek ellenére úgy látszik, a motortechnikában tapasztalható műszaki fejlesztések terjedése egy évtizede egyre nagyobb mértékben érezteti a hatását.

Az EPA szerint a közvetlen befecskendezés, a turbófeltöltés, a hengerlekapcsolás, a stop-start rendszerek, a hét vagy több sebességes automata, illetve a fokozatmentes automata váltók azok a megoldások, amelyek a fogyasztás csökkenését a leginkább elősegítik – így lehetséges, hogy a viszonylag nagy tömegű és homlokfelületű terepjáró-fazonú modellek részarányának látványos növekedése ellenére az Egyesült Államok autóparkjának fogyasztása folyamatosan csökken.

Az ügynökség azt jósolja, hogy a folyamat folytatódni fog, valószínűleg még évekig, hiszen a felsorolt technológiák egyre több típusban bukkannak fel.