Megálmodták a Trumphoz illő elnöki járműveket

2016.11.15. 12:10

Amióta megnyerte a választásokat, mindenkit a Donald Trump által alakított jövő foglalkoztat. Köztük van Neill Blokamp filmrendező is, aki elsősorban sci-fi filmjeiről ismert, ahol szívesen alkalmaz számítógép-generálta fotorealisztikus effekteket. Ugyanezzel a technikával vázolta fel azokat a közlekedési eszközöket, amelyek szerinte a legjobban illenének Trump politikájához és személyiségéhez.

Az egyik rövid klipben a világtörténelem legízléstelenebb elnöki limuzinja látható. A telibe aranyozott, sastoll-mintás rém orrán vitorláshajók orrdíszét idéző nőalak feszít. Oldalt hatalmas légbeömlőket látni, maga a jármű pedig, ott, ahol kilóg az idomtalan aranyozás alól, régimódi országúti cirkálónak tűnik túlzásba vitt top-choppal. És ez a kevésbé durva a két képzelt elnökhordozó közül: a repülőgépben sokkal több utalás fért el.

Az alap itt az ősöreg Air Force One, az évtizedek óta szolgáló elnöki Boeing 707-es volt, amelyre hat hajtóművet álmodtak, legalább hét gépágyút, két fedélzetet, lánctalpakat futókerekek helyett, és üvegházat. A sok hajtómű nyilván azt jelzi, hogy Trump az olajipar felvirágoztatását ígéri, a gépágyúk a fegyverlobbival fennálló kapcsolatait jelzik, ahogy a lánctalpak is. Az üvegház valószínűleg azzal kapcsolatos, hogy Trump szerint a globális felmelegedés és az ezt okozó üvegház-hatás csupán hiszti.

Trump elnöki ciklusában talán kevesebb lesz a pozőr elem, mint ahogy Blokamp víziója mutatja, ám hogy mi történhet a következő négy évben a korábban vad dolgokkal kampányoló megválasztott elnök irányítása alatt, azt most a legjobban tájékozott elemzők sem mernék megjósolni.