Kötelező szervizkönyv jöhet a németeknél

2016.11.20. 16:07

Alsó-Szászország német tartomány kötelezővé tenné a járművek szervizkönyvét a valós futásteljesítmény nyomon követése érdekében - számolt be vasárnap az Automobilwoche német autóipari hírportál.

iris-books-5

Kötelező szervizkönyv, car-pass bevezetésével kívánja megakadályozni Alsó-Szászország a használt járművek kilométerórájának az átállítását. A szervizkönyvnek a járművek teljes élettartamát végig kellene követnie a kilométeróra-állás rögzítésével minden egyes kötelező szerviz és javítás alkalmával. Amennyiben a tartományi törvényhozás elfogadja a javaslatot, a tartományi kormányzat szövetségi szinten is fellép a kötelező szervizkönyv bevezetése érdekében.

Hatósági adatok szerint a manipulált futásteljesítmény minden harmadik használtautót érint Németországban, ami nemcsak gazdasági hátrányt, de súlyos biztonsági kockázatot is jelent a tulajdonosoknak. "Milliárdokra tehető az így okozott nemzetgazdasági kár" - jelentette ki Alexander Saipa, az SPD képviselője az alsó-szászországi tartományi törvényhozásban, megjegyezve, hogy szövetségi szinten meg kellene erősíteni a kilométeróra-átállítás hatósági üldözését.

Az alsó-szászországi tartományi törvényhozás különbizottságának javaslata minden új autó központi adatbankba történő felvétele mellet szükségesnek tartja a gyártók felé támasztott követelmények szigorítását is. Minél inkább megnehezítik ugyanis a gyártók az adatok utólagos módosítását, annál kevésbé lesz az kifizetődő üzlet a csalók számára. A megfelelő elektronikus eszközök birtokában jelenleg ez egy viszonylag egyszerű művelet az autók többségénél. Azt viszont, hogy az adatok módosítva lettek, már nem ilyen egyszerű feladat kimutatni.

Bajorországban nemrégiben 90 vádlott, közöttük több autókereskedő ellen folytattak eljárást kilométeróra-állás manipulálása miatt. A nyomozás kimutatta, hogy az adatok módosítása olyan mélyreható beavatkozást jelent a járművek elektronikai rendszerébe, aminek biztonsági következményei is lehetnek, hatással lehetnek például a blokkolásgátló vagy a menetstabilizáló rendszerek működésére.