A Fordé a világ leghaszontalanabb rekordja

2016.11.21. 13:24

Egyszerre hazafias, látványos és teljesen indokolatlan az a világrekord, amelyet egy Ford pick-uppal állítottak fel a Texas Motor Speedwayen. Az F-450 Super Duty ugyanis a legnagyobb lobogót vonatta körbe a pályán, amellyel valaha próbálkoztak, és hosszabban, mint a korábbi csúcstartó.

Összesen 4124 négyzetláb, azaz nagyjából 383 négyzetméter területű amerikai zászlót vontatott a Ford pick-upja, amely szinte teljesen lefedte a texasi oválpályát széltében. A rekorddöntés egyik szabálya az volt, hogy a zászló száz méteren át nem érheti az aszfaltot – ez épphogy összejött, a mérés szerint 109 méteren át lebegett tisztán az útburkolat érintése nélkül. Ennél persze sokkal hosszabban tartott a zászlóvontatás: négy kört tettek meg a másfél mérföldes pályán, ami úgy 9,6 kilométert jelent, de a zászló vége eközben azért több alkalommal leért az autó és a zászló keltette légörvényekben.

Mindez elsősorban persze az amúgy is népszerű F sorozatú pick-upok népszerűsítését szolgálta: a zászlóvontató jármű előtt öt másik ilyen is körbement a pályán, az attrakciót végrehajtó F-450 pedig az egyik legerősebb változat volt, a Ford 6,7 literes Power Stroke turbódízel motorjának 440 lóerős és 1254 Nm csúcsnyomatékú változatával az orrában. (Az amerikaiaknak valójában nincs bajuk a dízelmotorokkal, ha azok jó nagy alvázas pick-upokban, és nem személyautókban dolgoznak, és persze hazai gyártmányúak.)